Dolar Endeksi (DXY) ve Piyasa İçin Önemi

Yunanistan’da yaşanan kara günler piyasayı da olumsuz etkilemekte olup geleceğe dair nasıl pozisyon alınması gerektiğini bu yazımızda incelemeye çalışacağız. Özellikle döviz tarafında nasıl bir sürecin bizi izlediği, trendin nasıl olduğunu görme adına DXY endeksinin bu noktada ne kadar önemli olduğunu anlatmaya çalışacağım.

Piyasayı okurken mutlaka ama mutlaka dxy endeksinin de incelenmesi, dxy endeksinde ki trendin nasıl oluştuğuna dair analizlerin yapılması önem arz ediyor. Peki nedir bu dxy endeksi?

Kısaca DXY yani Dolar endeksi, ABD Doları’nın, Euro, Japon Yeni, İngiliz Sterlini, Kanada Doları ve İsveç Kronu’na göre belirlenmiş değeridir. Dolayısı ile, tüm dünyada Dolar’ın durumuna ve trendine bakmak istersek, bu endeksi takip etmemiz ve incelememiz gerekiyor

Gelelim detaylara. Dünya’da en çok kullanılan ve dolaşımda olan para birimi hiç kuşkusuz ki Amerikan Doları olup %60 oranı ile en çok rezerv tutulan para birimi olarak dikkat çekiyor. Amerikan Doları’nın bu önemi yakından takip edilmesini gerektiriyor. Dolar endeksi kısaca açıkladığımız üzere 6 önemli para biriminin geometrik ortalamasının dolar karşısındaki değerini göstermek için kullanılmaktadır. Bu endeksin ortaya çıkması ise Bretton Woods kararlarına kadar dayanmaktadır. 1944 yılında yapılan anlaşma ile 44 ülkenin para birimi dolar bazında sabitlenmiş ve doların değerinin ise altın üzerinden belirlenmesine karar verilmiştir. Bu durum Amerikan Doları’nın savaş sonrası dönemde hem Amerika Birleşik Devletleri’nin hem de Amerikan liberal ekonomisinin hakim güç olmasını sağlamıştır.

Fakat 25 yıl boyunca devam ettirilen bu sabit kur sistemi ABD ekonomisi için sorunlar oluşturmuş ve doların değerinin her geçen gün düşmesi ile ABD bu sistemden çıkacağını açıklamıştır. Bu dönemden sonra fiyatın piyasada belirlendiği serbest kur rejimine geçilmiş ve ABD Doları için yeni bir dönem başlamış oldu. 1973 yılında FED aldığı karar ile ABD Doları’nın diğer para birimleri karşısında ki değerini ölçebilme adına yazımızın konusu olan “dolar Endeksi” kavramını oluşturmuştur.

Peki dolar endeksi nasıl hesaplanmaktadır?

Bahsettiğimiz üzere dolar endeksinin hesaplanmasında 6 önemli para biriminin ağırlıklandırılmış şekliyle kullanılmakta olup en fazla Euro’nun ağırlığı oluşturmaktadır.

Dolar Endeksi Nasıl Hesaplanır?

Dolar endeksinin hesaplanmasında Japon Yeni, Euro, Kanada Doları, İngiliz Poundu, İsveç Kronu ve İsviçre Frangı olmak üzere 6 adet majör para birimi kullanılmaktadır. Bu para birimleri Dolar endeksi hesaplaması için aşağıdaki şekilde ağırlıklandırılmıştır;

Parite Ağırlık %
Euro (EUR) / USD * %57,6
USD / Japon Yeni (JPY) %13,6
İngiliz Poundu (GBP) / USD %11,9
USD / Kanada Doları (CAD) %9,1
USD / İsveç Kronu (SEK) %4,2
USD / İsviçre Frangı (CHF) %3,6

*Euro’dan önce ise hesaplamada, Alman Markı (%20.8), Fransız Frangı (%13.1), İtalyan Lireti (%9), Hollanda Guldeni (%8.3) ve Belçika Frangı ( %6.4) kullanılmıştır.

Dolar Endeksi Grafiği:

Yazımızın başında belirttiğimiz üzere DXY endeksi 1973 yılında uygulanmaya başlanmış olup 100 değeri ile hesaplanmaya başlanmıştır. 1985 yılında tavan yaparak 164.7 değeri ile en yüksek seviyesine ulaşan endeksi 2008 yılında ABD’den dünyaya yayılan küresel finans krizinde 70,6 değerini görerek en düşük seviyeye inmiştir.

Bu endeksin önemini açıklamak gerekirse Dolar’a olan genel talebin analiz edilmesi açısından büyük önem arz ediyor. Endeksin sert ve trend yapacak şekilde yükseldiği dönemlerde dolara dünya çapında talep getirecek bir gelişmenin yaşandığı söylenebilir.

Son olarak Yunanistan’da yaşanan krizin piyasa tarafından nasıl fiyatlandığında bakalım. 30.06.2015 tarihine göre DXY endeksi 95,16 olup dün ve günün ilk saatlerinde dikkat çekici bir yükseliş gözlenmedi. Ani dolar artışı durumun hiç iyi olmadığına işaret edecek cinsteyken krizin yayılma etkisinin sınırlı olacağını gösteriyor. Kısa vadede yatırım yapacak olanların krize bağlı karar verme adına bu endeksi bu mutlaka takip etmeleri gerekiyor.

Etiketler: , ,

Benzer Yazılar

Yazar:
Önceki Yazılar Sonraki Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0 paylaşım