İrlanda, Yunanistan, İspanya ve İtalya gibi ülkelerin borç batıklarının gündeme geldiği dönemlerde en fazla değerlendirilen veri olan Credit Default Swap (CDS) yani kredi temerrüt swap’ı bugüne ait yazımızın konusu olacak. Bu kavramın bizim için önemli olmasının nedeni ise ülkelerin bağlı oldukları borcun batık ihtimalini yanıstıyor olmasıdır.
1995 yılında Jp Morgan tarafından finans dünyasına tanıtılan kavram bir alacaklının, 3. bir kişiye belli bir ücret ödeyerek, alacağını garantilemesi anlamına gelmektedir. Yani alacaklının, borçlunun iflas riskinden kurtulmasıdır . Alacaklı, borçlunun iflas riskinden belirli bir ücret karşılığı kurtulur. Bu ücrete de Cds primi denir.
Son 5 Yıllık CDS Prim Gelişimi
22.11.2013 tarihli CDS Primleri
Bu kavramı bir nevi borç sigortası olarak da tanımlayabiliriz. Tanımı fiyat açısından değerlendirdiğimiz zaman ise eğer bir kurumun borcunu ödeyememe ihtimali artmaktaysa CDS fiyatı yükselir, tersi durumda azalmaktadır. Cds primini hesaplarken ülkelerin 5 yıllık cds baz puanları esas alınır. Örnek olarak Yunanistanın Cds Baz puanı: 6253 İflas olasılığı: 94,6 dır. Bu kavramı Türkiye Yunanistan karşılaştırması ile verirsek daha açıklayıcı olacaktır. Türkiye’nin 5 yıllık tahvillerine 10 milyon euro yatıran bir yatırımcının, bu yatırımını iflasa karşı sigorta ettimesi için 265 Bin euro ödemesi gerekiyor. Fakat aynı yatırımı Yunanistana yapan bir kişinin yatırımını iflasa karşı sigorta ettirmesi için 6 milyon 253 bin euro ödemesi gereklidir. Bu noktada şu sonucu varabiliriz. Bir ülkenin ya da şirketin CDS primi ne kadar yüksekse borçlanma maliyeti de o kadar yüksek demektir. Çünkü bu prim ister istemez faize yansımaktadır.
CDS primi, ülkelerin ekonomik ve politik risk gelişmesine göre her gün değişiyor. Ülkelerin kredi notlarından daha dinamik bir gösterge. Güncel ve adeta risk barometresi gibi piyasalar tarafından yakından izleniyor. 2008 küresel kriz sonrası kredi derecelendirme kuruluşlarının güven kaybı ile CDS oranları daha yakından izlenir oldu. Bu noktada şu yargıya da varabiliriz. CDS primi artığında borsa düşmekte , gösterge bono faizleri de artmaktadır. Bu yüzden bu veriyi takip ederek yatırım kararlarınızı vermek daha kolay olacaktır.
Pingback: Kur Korumalı Mevduat Azalıyor , CDS Olumlu ve Warren Buffet Öğretisi - Gece Raporu