Block Chain (blok zinciri) ve Bitcoin Teknolojisi Nedir? – 1

Yeni yıl, yeni umutlar ve yeni başlangıçlardan yola çıkarak uzun süredir ihmal ettiğim blog sitemi devamlı surette güncellemeye karar verdim.  Yılın ilk yazısı ise blockchain teknolojisi hakkında olacak. Biliyorum bu hakkında yazılan çok fazla yazı ve haber çıktı fakat tam olarak bitcoin özelinde ele alınan konunun detaylarını tek bir yerden ele alan yazı bulamadım. Bu bakımdan derleme şeklinde ben yeni bir yazı yazmaya karar verdim.

Blockchain teknolojisi nedir?

Satoşi Nakamoto adını kullanan kişi veya kişiler tarafından oluşturulan ve yaşadığımız dijital çağda dahice olduğu su götürmez bir gerçek olan blok zinciri her geçen gün önem kazanmakta ve insanların ilgisini çekmektedir. Peki bu kadar ilgiye sahip olan blok zinciri nedir?

Dijital verinin dağıtılması esasına dayanan blok zinciri yepyeni bir internet türünün omurgasını oluşturmakta. En ünlü dijital para birimlerinden Bitcoin için tasarlanmış olsa da dijital çağın önde gelen isimleri bu teknolojiyi yeni potansiyel kullanım amaçları olduğunu belirtmekte.

Bilgisayarlardan oluşan bir ağa binlerce kez kopyalanarak dağıtılan bir hesap tablosu olduğunu düşünelim. Sonra da bu ağın bu hesap tablosunu düzenli olarak güncellemek üzere tasarladığını düşünün. Bir blok zincirindeki bilgi, paylaşılan ve sürekli güncellenen bir veri tabanı halinde varlığını sürdürüyor. Blok zinciri veri tabanı tek bir konumda saklanmadığı için kayıtlar herkese açık ve kolayca doğrulanabilmektedir. Bu bilgi kötü amaçlı hackerların erişip bozabileceği merkezi bir sürümü de bulunmamaktadır. Bu veri aynı anda milyonlarca bilgisayar içinde barındırıldığından veri tabanındaki veriye internette olan herkes erişebilmektedir.

Blok Zinciri ne kadar güvenilir?

  • Tek bir kurum veya kuruluş tarafından kontrol edilememektedir ve tek bir kırılma noktasına sahip değildir.

2008 yılında icat edilen bitcoin yaklaşık 10 yıldır problem yaşanmaksızın çalışmayı sürdürmekte.  Güvenlik noktasında bitcoin para biriminin yaşadığı tüm sorunların altında hacklenme çabaları veya yönetimsel hatalar bulunmaktadır. Kötü niyetli kişilerin bu çabaları bitcoin’in güvenilirliği noktasında sıkıntılara sebebiyet veriyor.

Blok zinciri teknolojisi kendini her 10 dakikada bir otomatikman güncelleyen bir fikir birliği halinde. Kendi kendini denetleyen bir dijital ekosistem olan ağ gerçekleşen her işlemi 10 dakika ara ile güncellemektedir. Bu işlemlere “blok” denmekte ve bu noktada iki önemli konu ortaya çıkmaktadır.

  1. Şeffaflık verisinin tüm ağa gömülü ve açık olması
  2. Blok zincirindeki herhangi bir bilgi birimini değiştirmek için tüm ağınkinden daha büyük bir işlem gücüne ihtiyaç olması ve bozulamaması

Bu bakımdan bitcoin toplamak için sistemin yönetimini ele geçirirseniz Bitcoin’lerin değerini de sıfırlamış olursunuz.

 

Önemli : Kripto Para Biriminin Özellikleri?

Asli değeri bulunmamaktadır. Karşılığında altın , gümüş vb. bir şey yok

Fiziksel biçimi yok ve sadece ağ üzerinde varlığını sürdürmektedir.

Arzı bir merkez bankası tarafından belirlenemediğinden ağ tamamen merkeziyetçilikten uzak.

 

Gelelim çalışma yöntemine?

Blok zinciri hesaplama yapan düğümlerden oluşmaktadır. Düğümler blok ağı zincirine bağlı çalışan ve işlemleri onaylamakla ve aktarmakla yükümlü bir istemci çalıştıran bilgisayar demek. Düğümler blok zinciri ağına katıldıkları anda otomatiköan blok zincirinin güncel kopyasını indirmekte. Bu düğümler ikinci düzey ve güçlü bir ağ oluşturuyor. Her düğüm, blok zinciri üzerinde bir yönetici ve ağa kendi isteğiyle katılıyor. Ağın merkezi bulunmuyor.Her düğümün ağa katılmasının bir ödülü var: Bitcoin kazanma şansı doğuruyor.

Düğümlerin yaptığına “maden çıkarma” denebilir fakat bunu yanlış bir tabir olarak belirtmek gerekiyor. Her düğüm hesaplamalı yapbozları çözmek için birbiriyle yarışıyor. Bitcoin ilk başta blok zincirinin merkez noktasındaydı. Bu teknolojinin sayısız uygulama alanından yalnızca biri. Şuanda bitcoin benzeri kripto para birimlerinin sayısı 700’ü aşmaktadır.

Blok zincirinde meydana gelen her şey tüm ağı etkilemektedir.Bu durum geleneksel ticaretin bazı yönlerini de geçersiz kılmaktadır. Borsa işlemleri blok zincirinde neredeyse anında gerçekleşebilir veya tapu kadastra kayıtları gibi kayıtlar tümüyle halka açık tutulabilir.

Konuya bitcoin üzerinden ele aldığımızda bitcoin işlemlerini kaydeden veri tabanı blok zinciri teknolojisini kullanan küresel bilgisayar ağı tarafından ortaklaşa yönetilmektedir. Bitcoin’in yönetim mekanizması bu noktada ağın kendisi.Ağın kullanıcıdan kullanıcıya P2P esasıyla çalıştığını göstermektedir.

Blok zincirini kim kullanacak?

En büyük potansiyel kullanım alanı finans dünyası. Dünya Bankası 2015’te yapılan para transferlerinin 430 milyar USD doları aştığını söylüyor ve şu anda blok zinciri geliştiricilere büyük rağbet var. Blok zinciri sayesinde aracılar ortadan kalkmaktadır. İnsanlar bitcoin ile alışveriş yapmak veya diğer kripto para birimiyle birlikte depolamak için kullanılmaktadır.

Ticarete nasıl aktaracağız?

Adına “akıllı sözleşme” denen dağıtılmış kayıt defterleri, basit sözleşmeler kodlanabilmektedir. Etheryum sırf bu amaçla yapılmış bir açık kaynak kodlu blok zinciri projesi.

Doğrudan etkileşime olanak veren ve aracıları çıkaran bu sisteme openbazaar.org sitesini verebiliriz. Site blok zinciri kullanarak eBay veya gittigidiyor’un P2P versiyonunu oluşturmaktadır. Uygulamayı aygıtınıza kuruyorsunuz ve site üzerinde ki satıcılarıyla hiçbir komisyon ve aracılık bedeli olmadan alışveriş yapabiliyorsunuz.

Bir sonraki yazımız nasıl bitcoin ve diğer para birimlerinden satın alma işlemi yapılabilir sorusuna cevap arayacağız.

 

 

 

Etiketler: , ,

Benzer Yazılar

Yazar:
Önceki Yazılar Sonraki Yazılar

Yorumlar

  1. Pingback: Günün Özeti - 5 Ocak | geceraporu.com

  2. Cevapla

    Vay çok ilginç bilgi! Teşekkürler! Bunu takdir ediyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0 paylaşım