***YAZI GÜNCELLENMİŞTİR***
Umarım herşeyi anlatabilirim. Sektörde 9 yıldır çalışan biri olarak gerek gözlemlerimden yola çıkarak gerekse de bu işin yapılması gerekenleri sıralayarak sizlerle beyin fırtınası yapmaya çalışacağım. Sizden gelecek olan soruları da seve seve cevaplayacağımı belirtmek isterim.
Öncelikle bankadan bahsedelim. Kamu bankası olması bence çok önemli bir avantaj. Teftiş etmek her sektörde her kurumda önemlidir fakat bunun değer görme anlamında dereceleri vardır. Özel sektör bankalarının çoğunda teftişler kısa süreli gelir işlerini yapar giderler. Olağandışı bir durum olmadığında personelle pek işleri olmazlar. Herkes kendi işine bakar. Kamuda ise durum biraz daha farklıdır. Geleneklere bağlılık vardır. Teftişe karşı özel ilgi ve alaka gösterilir. İşe girdiğiniz de el üstünde tutulacaksınız en başta belirtmek isterim.
Kamu bankasında olması dediğim gibi yükselme , ileri de iyi pozisyonlara gelme , ilgi ve alaka görme adına size avantajlar sağlayacaktır. Merkezi operasyon ve kredileştirme süreçleri hızlandıkça sizin de iş yükünüz azalacak ve nokta atışlar yapmaya başlayacaksınız.
Gelelim imkanlara. Birçok a grubu uzman yardımcılığından iyidir karşılaştırmaları dolaşıyor forumlarda. Mantiken bakıldığında elbette ki daha iyidir. Ortalamada 6 bin TL’ye yakın(harcırah- temettü- prim dahildir) maaş alınması müfettiş yardımcılığını cazip kılıyor ama bu noktada sizlere tavsiyem evet denetlemek iyi güzel hoş ama gerçek anlamda bankacılık yaptığınız da mutlu olacakmısınız? Tanıdığım bir çok kişi bir noktadan sonra çok para kazanmanın iş tatmininden çok geride kaldığını belirtiyor. Bu bakımdan bankacılığın size uygun olup olmadığını çok iyi değerlendirmeniz gerekiyor. Size tavsiye sınav parasını, ki küçümsenmeyecek bir tutarda, yatırmadan önce başta vakıfbank olmak üzere bir kaç bankaya gidin ve yarım saat oturun. Etrafınızı, personelleri, müdürü gözlemlemeye çalışın. 10 sene sonra siz o koltukta oturduğunuz da mutlu olup olamayacağınızı hayal edin. Belki afaki gelebilir bu söylediklerim aldığım paraya bakarım diyebilirsiniz ama mutlaka deneyin. Bu tavsiyeler forumlarda olmaz sektörden biri olarak konuşuyorum. Benim tercihim bilinçliydi ve pişman değilim onun için siz de pişman olmamak için gözlemleyin ve iyi araştırın.
Mali olanaklara geri dönelim. Evet maaş çok iyi. Sağlık ve emeklilik koşulları çok iyi. Kısacası Vakıfbank’a giren en üst tabaka olarak işe başlayacaksınız. Para anlamında derdiniz de tasanız da olmaz. Çok bahsetmeye de gerek yok. İşin ruhuna aykırı bence ilk defa işe girecek veya sınava başvuracak bir adayın bu kadar parasal konulara inmesi. Ülkenin farklı köşelerine gitme zevki de bir başka güzellik olarak hanenize yansıyacaktır.
Ön hazırlığım olmadığı için aklıma gelenleri yazıyorum. Lütfen mazur görün beni. Sınava nasıl çalışmalısınız konusuna gelelim. Yaş sınırı var biliyorsunuz ve bölümlere göre zorunlu ve seçmeli sınav konuları bulunmakta. İngilizce bu sınavda ön şarttır. Belgeleyebilirseniz ki kazanırsanız direk dil tazminatı alırsınız dil çok önemli. Yazılı sınavda da ingilizce sınavına girecekseniz ve 70 almanız şart. Belgesi olmayanlar mutlaka Anadolu Üniversitesinin yaptığı sınavları incelesin. Açıkçası yaptıkları sınavlar YDS’den daha kolay oluyor ve paragraflar çok ağırlık kazanıyor. Bol bol paragraf soruları çözmeye çalışın. Gelelim alan sorularına. Sınav tarihine 3 aydan daha az kaldığı için iyi bir strateji izlemelisiniz. İktisatlar için zeynel dinlerin çıkmış sorular kitabını mutlaka çözün ve inceleyin. Kısa sürede çok işinizi görecektir. Hukuk dersleri için ise piyasada özet halinde notlar var. Mutlaka onlara çalışıp bol bol soru çözmeniz gerekiyor. Seçmeli derslerde ise maliye ve muhasebe konusunda ihtilaf ve spekülasyon yaşanıyor. Forumlardan okuduğum kadarıyla maliye soruları geçtiğimiz yıllarda adayları baya zorlamış.Bu bakımdan sınav tercihini seçmeli sınav tercihine göre belirlemeniz önem arz ediyor. İyice araştırıp kendi yeteneklerinizi de göz önünde bulundurarak ve doğru strateji ile sınava hazırlanmanız yararınıza olacaktır. Kitap ismi vermek istemiyorum ki benim için iyi olan kitap dilinden veya içeriğinden dolayı başkası için kötü olabiliyor. Bu bakımdan tanınan hocaların hitaplarından çalışırsanız faydalı olacaktır. Bu noktada en önemli konu forumlardan ve sitelerden Ankara Üniversitesinin yaptığı sınavları mutlaka çözmek olacaktır. Bu çalışma sizi üniversitenin soru tarzına aşinalık kazandıracak ve soru tarzlarını anlayabilme imkanına kavuşturacak.
Açıkçası uzun oldu ama aklıma gelenler bunlar. Dediğim gibi aklınıza gelen her türlü soruyu buradan, facebook sayfamdan ve twitterdan hatta instagramdan yazabilirsiniz. Mutlaka geri dönüş yaparım. Teşekkürler. Başarılar.
Not: Bu arada mülakat aşamasında güncel sorularla ilgili çok geri dönüş almaktayım. Özellikle android kullanıcılarının dikkatini çekmek istiyorum. Bir arkadaşımın ürettiği uygulamayı sizlerin beğenisine sunmak istiyorum. İncelediğimde faydalı olacağını düşündüğüm için yazıya eklemek istedim. İyi çalışmalar.
Çok güzel bir makale hocam
teşekkür ederiz. başarılar
Teşekkürler üstadım bende hazırlanmaya başladım ve sizin makalenizi okuyunca daha da motive oldum.
İnşallah faydalı olup kurum sınavını kazanmışsınızdır.
Yusuf Bey mail yoluyla iletişime geçebilir miyiz ?
admin@yusufguleryuz.com adresine maillerinizi gönderebilirsiniz?
yusuf bey ilk olarak çalışma yereniz neresi oluyo? daha sonra ankaraya gelme şansımız oluyor mu?
Merhaba. Sınav ilanını incelemenizi tavsiye ederim.
Hiç fikir sahibi olmadığım için endiseliyken,yazınızı okuyunca bir iç rahatlaması oluştu.En yakin alımların ne zaman olacağı, nasıl çalışmam gerektiğine dair daha detaylı bilgiye ihtiyacım var ,yardiminizi istiyorum…
Twitter üzerinden bana ulaşırsanız bilgi ve birikimimi sizinle paylaşabilirim
Merhaba. Meslek hayatında ıngilizce ne kadar kullanılıyor ?
Çok az.
Vakifbank bu sinavindaki bilgisayar konulari ve sorulari hakkinda bir bilgi verebilir misiniz
ECE Hanım Merhaba,
Yazı iibf mezunlarına yönelik hazırlanmıştı. İsterseniz kamu bankalarının açtığı benzer sınavlara ait soruları inceleyerek fikir edinebilirsiniz. İyi çalışmalar.
İngilizcem temel düzeyde kısa sürede neler yapabilirim ingilizce kaynak tavsiyeniz ne olurdu?
piyasada belli başlı kaynaklar var. remzi hoca, akın dil önereceğim kaynaklar arasında. başarılar dilerim
Hocam yazınız aklıma takılan bazı şeylere cevap niteliğinde oldu teşekkürler.İngilizcem temel düzeyde bu kısa sürede bana ne önerirsiniz ingilizce için?
piyasada belli başlı kaynaklar var. remzi hoca, akın dil önereceğim kaynaklar arasında. başarılar dilerim
iyi günler vakıf bank müfettiş yard. sınavı açtı ve istatistik mezunuyum ben formda zorunlu mühendislik ve bilgisayar2 seçmelide ise ekonomi ve bilgisayar 3 var bilgisayar 3ü seçmeyi düşünüyorum sizce hangi kaynaktan çalışmalıyım yabancı dil için de paragraf soruları yeterli olucak mıdır?? yardımcı olursanız sevinirim.
İngilizce için piyasada belli başlı kaynaklar var. remzi hoca, akın dil önereceğim kaynaklar arasında. başarılar dilerim
Merhaba hocam vakıf bank sınavına girmek istiyorum ama yeni calışmaya başlicam konuları yetistirebilirmiyim. Ama temeli var hani bide hukuk için onerebileceginiz kitaplar var mı acaba
Sınav tarihine 2 aylık bir süre kaldı. Seviyenizi siz daha iyi biliyorsunuzdur? Bence prestijli bir iş ve hemen çalışmaya başlayın. İyi çalışmalar. (Mevcut kpss kitapları işinizi görebilir)
Sınav şartlarında zorunlu alanlarda ekonomi1 ve ekonomi2 ayrımı var farki nedir?
Merhaba hocam;
Vakıfbank çıkmış sınav sorularını yayınlıyor mu araştırmalarımda sadece 2007 ve 2008 sınav sorularını bulabildim. Bu soruları da biraz basit buldum açıkçası müfettişlik için. Çünkü forumlardan edindiğim bilgilere göre daha zor. Muhtemelen 2007-2008 dönemlerinde bu kadar mezun yığılmsı olmamasından kaynaklanıyor olabilir. Sizin yorumunuz nedir eğer sınavları takip ediyorsanız
Her geçen sınavlar belirleyici ve zorlayıcı olmaktadır. Anadolu üni ve ankara üniversitesinin yaptığı kurum sınavlarının örnekleri varsa oralardan çalışabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim
Bir de hocam alım kontenjanı iibf için 105. Yine forumlardan takip ettiğim kadarıyla sınavı kazanamayan veya kazanıp mülakatta elenenler için uzman yardımcılığı, gişe vb teklifler yapılıyor. Acaba Vb uzman yardımcısı ihtiyacını bu şekilde mi karşılıyor? Çünkü son yıllarda sadece uzman yardımcılığı için özel açıkmış bir sınavına rastlamadım internette.
Teşekkürler saygılar
Aynen sinan bey teftişi kazanamayanlara uzm.yrd. teklif edilebiliyor.
merhabalar ,
bu seneki sınavda finansman politikası ve yönetimi başlıklı , maliyenin içine dahil edilmiş görünen bir konu var. fakat ben baktığım zaman veya araştırdığım da bununla ilgili net birşey bulamadım. acaba bunun için hangi kısma çalışılacağı ile ilgili bir bilginiz var mı ?
Şimdiden teşekkürler.
Yusuf bey öncelikle böyle faydalı bir konu açıp internetteki bilgi kirliliğini önlediğiniz için teşekkürler. Soruma gelince, bildiğiniz üzere sınavlarda ibf, mühendislik ve hukuk temelinde üç ayrı katogerilendirme mevcut. Burada hukuk ve mühendislik mezunlarıda ibf mezunlarıyla aynı işleri mi yapıyor yoksa mezuniyete göre bir branşlaşma mevcut mudur? Ayrıca bu kişilerin hepsinin turnede geçen süreleri ve turne yerleri aynı mıdır? Bu konuda bilgilendirme yapabilirseniz çok memnun oluruz.
hocam peki ozel sektordeki mufettis yardimciligi pozisyonlari nasil? mesela is bankasi, garanti vs.
tavsiye eder misiniz?