Günün İlk 10 Dakikasında Yapmamanız Gereken Şeyler

Hayatıma kalite katmak, farkında olmak adına bu aralar kişisel gelişime dair yazılar okumayı artırdım. Yabancı bir internet sitesinde de faydalandığım ve sizlerin de beğeneceğini düşündüğüm bir yazıyı paylaşmak istiyorum.

Zamanımızın çoğunu geçirdiğimiz işyerinde daha verimli olma adına neler yapmalıyız? Yazımda bu sorunun cevaplarını aramaya çalışacağım.

Günün ilk 10 dakikasında yaptığımız hatalar gün boyunca yapacağımız işlerin kalitesini önemli ölçüde etkilemektedir. Her sabah işe başlangıcımızın ilk dakikaları gün boyu çalışacağımız 8 saati etkilemektedir. Eğer işe geç kalırsanız, mailler arasında boğulursanız gün boyunca işinize odaklanmada sorun yaşayabilirsiniz. Bunun işin iş hayatınızda başarıyı yakalama adına aşağıda sayacağımız adımları uygulamakta fayda var.

 

  1. İşe Geç Kalma

Öz eleştri yapmak gerekirse en fazla zorlandığım konu sabahları erken kalmak fakat son zamanlarda bu sorunun üstesinden gelmeye başladım ve gerçekten de işe geç kaldığınız da yaşadığınız psikoloji ile erkenden , mesai saati başlamadan masanızda hazır bekleme arasında ki psikoloji çok farklı. Huffington Post (http://www.huffingtonpost.com/2014/05/21/work-hours-study_n_5358904.html) sitesinde yayınlanan bir raporda yöneticiler işe geç kalan personellerine akşam geç çıksalar bile daha düşük performans notu verildiği ortaya konmuş. Belki bu çok adil değil ama gerçek. Bu bakımdan ofise erken gelmeye çalışmalıyız.

  1. İş Arkadaşlarınızla Selamlaşmamak

Ofise girdiğinizde iş arkadaşlarınızla samimi bir şekilde selamlaşmak ve “Günaydın” demek güne iyi bir şekilde başlamınızda faydalı olmaktadır. Eğer yöneticiyseniz ve takım arkadaşlarınızla selamlaşmazsanız personelin işe olan konstantrasyonu azalmaktadır. Eğer ofiste çalışan bir personelseniz ve takım arkadaşlarınız ile selamlaşmazsanız takım ruhunu oluşturamazsınız. Bu bakımdan her sabah “günaydın” kelimesini ağzınızdan düşürmeyiniz.

  1. Sabah Kahvesi İçmek

Eğer uyanmak için sabah kalktıktan sonra kahve içemediyseniz , muhtemelen kahvenizi ofiste içeceksinizdir.

Fakat yapılan araştırmalarda kahvenin içilmesi için en uygun zamanın sabah 9:30’dan sonra olduğu ortaya çıkmıştır. Stres hormonu 8:00 ile 9:00 arası tavan yaptığı için o saatler arasında içilen kahve kafeinden dolayı vücudun daha az kortizol (Kortizol, böbrek üstü bezinin kabuk bölgesinde üretilen, vücudun strese gösterdiği tepkiyle ilişkili bir kortikosteroid hormondur. Kan basıncını ve şekerini artırır, kadınlarda kısırlığa neden olur ve bağışıklık sistemini baskılar. Hidrokortizon veya kortizon olarak bilinen yapay kortizol alerji ve yangı‘ya karşı sağaltımda kullanılır.) üretilmesine sebep olmaktadır. Kortizol sevyenizin düştüğü 9:30’dan sonra kahve içerek bu hormonun seviyesini artırabilirsiniz.

  1. Email Kutunuzdaki Her Maili Cevaplamak

Çalışma masanıza oturduğunuzda gün boyunca onlarca mail okursunuz ve günün ilk 10 dakikasında hayati olarak yapmanız gereken gelen mailleri kontrol etmek ve önemli olanlara odaklanmaktadır. Günün geri kalanında ise önemli olan maillere cevap vermek için bir planınızın olması gerekiyor.

  1. Ofiste Çalışmalarınızı Bir Programa Göre Yönetmemek

 

Güne başlamadan önce gerek internet üzerinden gerekse de mobil cihazlar üzerinden gün boyunca yapacağınız işleri bir programa sokarsanız gün boyunca çok verimli bir şekilde işlerinizi yürütebilirsiniz. Gün boyunca katılmanız gereken toplantı, önemli mailler ve görüşmeleri kaydederseniz gün boyunca doğru işlere odaklanabilirsiniz.

  1. En Kolay İşi İlk Başta Yapmak

 

Araştırmalara göre gün içinde vücut enerjisi düşüş eğilimi gösterirken önemli işlerin günün ilk saatlerinde yapılması sizin performansınız açısından büyük fayda getirecektir. Bu bakımdan işlerinizi sınıflandırırken kolay veya çetrefilli işleri sınıflandırmanız faydalı olacaktır.

  1. Birden Fazla İş Yapmak

Güne başlarken enerjik olmanız sizin gün boyunca milyonlarca iş yapabilirim şeklinde bir düşünceye sevk eder fakat yapılan yapılan araştırmalardas birden fazla yapılan iş performansınızı ve psikolojinizi olumsuz etkilerken en doğru olanı her işi tek tek yapmak ve tek bir işe konsantre olmaktır.

       8. Toplantı Yapmak

Sabah toplantıları tek kelime ile kavramsal kaynaklar (cognitive resource – https://en.wikipedia.org/wiki/Cognitive_resource_theory) için bir kayıp olarak görülmektedir.

What the Most Successful People Do Before Breakfast,” adlı kitabın yazarı Laura Vanderkam,, sabahın ilk saatlerinde konsantrasyonun ve odaklanmanın gerektiği işler ile uğraşılmasına atıfta bulunmaktadır. Bu bakımdan sabah ilk geldiğinizde yapacağınız planlamada bu tarz işlere öncelik vermeniz işlerinizi kolaylaştıracaktır.

     9. Rutini Takip Etmemek

Bilim adamları insanların kavramsal kaynaklarının ( cognitive resources ) kısıtlı olduğunu ve bu kaynakların doğru bir şekilde kullanılması gerektiğini söylemektedir. Her sabah ofise geldiğinizde hangi işi yapmalıyım, hangi işten başlamalıyım şeklinde bir düşünce sistemine girmeniz sizi mental olarak çöküntüye sokacaktır. Bu bakımdan işlerin Rutine binmesi mental anlamda size özgürlük kazandıracak ve hareket kabiliyeti sağlayacaktır. Bu bakımdan yapacağınız işlerde doğru analiz ile verimli bir şekilde çalışmalarınızı yürütebilirsiniz.

 

 

Etiketler: , , ,

Benzer Yazılar

Yazar:
Önceki Yazılar Sonraki Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0 paylaşım