Gelecek Mobil Teknolojilerde

Teknoloji tüm hızıyla gelişirken mobil teknolojiler bu noktada itici güç olarak dikkat çekiyor. Teknolojiye her geçen gün bağımlılığımız artarken gelişen teknolojik yeniliklere adapte olmak ise büyük önem arz ediyor. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir rapor mobil teknolojilerin önümüzde ki yıllarda hayatımızı ne kadar çok etkileyeceğinin kanıtı. Ericsson tarafından yayınlanan Mobilite Raporu’na göre gelişmiş mobil teknoloji 2020’ye kadar tüm dünyada yayınlaşacak ve dünya nüfusunun %70’i akıllı telefon kullanacak. Akıllı telefon kullanıcı sayısı ise 2020 yılına kadar mevcudun 2 katına çıkarak 6,1 milyara ulaşacak. Bu yeni kullanıcıların büyük çoğunluğu az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerden gelecek.

Mobil veri trafiğini incelediğimiz de ise veri trafiğinin %80’i 2020 yılında akıllı telefonlar üzerinden gerçekleşecek. Video trafiği ise 2020’ye kadar her yıl %55 büyüyecek.

Mobil trendleri kapsamlı olarak değerlendiren rapor, gelişmiş pazarlarda kişi başına düşen cihaz sayısının giderek arttığını gösteriyor. Gelişmekte olan bölgelerde ise, akıllı telefon kullanımı gittikçe artıyor. 2020 yılına kadar bu artışın yüzde 80’inin, Asya Pasifik, Ortadoğu ve Afrika’dan geleceği tahmin ediliyor.

Raporda, sürekli çeşitlenen uygulamalar, düşen modem maliyetleri ve oluşan yeni iş modellerinin birleşkesi, bağlı cihazların büyümesindeki önemli faktörler olarak öne çıkıyor. Buna ek olarak, uygulamalar için yeni kullanım alanları oluşuyor ve bu da bağlı cihazların daha hızlı gelişmesine olanak tanıyor. Ericsson’a göre bu minvalde 2020’ye kadar bağlı cihaz sayısı 26 milyar olacak ve bu da 2020 yılı için koyulan 50 milyarın bağlı cihaz vizonuna doğru ilerlendiğini gösteriyor.

Video tarafında ise, 2020 yılına kadar, mobil video trafiğinin her yıl yüzde 55 büyüyeceği ve bu sürenin sonunda ’video’nun tüm mobil veri trafiğinin yaklaşık yüzde 60′ını oluşturacağı değerlendiriliyor. Büyüme, içeriği elde etme tercihini videodan yana kullananlar ile haber, reklam, sosyal medya gibi online içeriklerin videoya kaymasıyla gerçekleşecek.

Gelişmiş pazarlardaki mobil geniş bant veri tüketimine bakıldığında, trafiğin önemli bir bölümünün, sınırlı sayıda abone tarafından oluşturulduğu görülüyor. Toplam kullanıcı sayısının yüzde 10’unu oluşturan bu yüklü veri kullanıcıları, toplam trafiğin yüzde 55’ini elinde tutuyor. Bu kesim arasında video kullanımının yaygın olduğu ve günlük olarak ortalama bir saat video izlendiği tahmin ediliyor.

Peki bu raporu bankacılık ve finans sektörü açısından değerlendirdiğimiz de ise bankaların tüm mobil cihazlarda uyumlu uygulamalarını gözden geçirmeleri, smart tv gibi yeni portallarda bankacılık işlemlerini taşımaları büyük önem arz ediyor. Veri trafiğinde videonun önem kazanacağı belirtilirken reklam kampanyaları, görüntülü bültenler aracılığıyla bankanın müşteri portföyleri artırılabilir. Bu noktada bankaların sosyal medya sitelerini profesyonel bir şekilde yöneterek şirket profiline katma değer sağlayabilir.

Etiketler: , , , ,

Benzer Yazılar

Yazar:
Önceki Yazılar Sonraki Yazılar

Yorumlar

  1. Cevapla

    Güzel bir makale olmuş teşekkürler paylaşım için

  2. Cevapla

    çok güzel bir paylaşım olduğuna inanıyoruım…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0 paylaşım