Bankacılık Sistemine Dair Yurtdışı Uygulamaları ve Özince’nin Yorumu

İş Bankası Genel Müdür’ü Sayın Ersin Özince’nin haberini dün paylaşmıştım. Özince katıldığı toplantıda gerçekten çok önemli noktalara temas ederken bankacılığın geleceği ile ilgili de bilgiler verdi. Özince’nin görüşlerine geçmeden önce sektörün geleceğini karşılaştırma anlamında dün dikkatle okuduğum bir yazıdan alıntılar yapmak istiyorum.


Son 10 yılın kar potansiyeli anlamında en önemli sektörlerinden biri olan, Borsa İstanbul’un itici gücü olan bankacılık sektörü inanılmaz bir evrim yaşıyor. Ben tecrübe anlamında sektörün son 7 yılına şahit olduğum için gözlemleme imkanım oldu. Sektörün amacı kar etmek olduğundan gerek faiz ve faiz dışı kalemleri doğru yönetmek arz ediyor. Birçok banka sabit giderlerini, personel giderlerini azaltmak için butik ve küçük şubelere yönelirken daha fazla teknoloji yatırımı ile alternatif dağıtım kanallarından işlem yapılması teşvik ediliyor. Bu durum daha az işlem ücreti, daha fazla müşteri ilişkileri yönetimi ve satış daha az iş yükü daha fazla gelir anlamına geliyor. Lafı çok uzatmadan yurtdışı örneği ile ilgili örneklere geçmek istiyor. Sektör Batı’da ki emsallerine göre azımsanmayacak kadar ileride fakat Avrupa ve ABD’de bizde ki gibi kazançlar bittiği için komisyon kazançları ile ayakta duruyorlar. Bu durumda beraberinde küçülmeye götürüyor.

BVS Performance Solutions adlı şirket tarafından ABD genelinde 137 bankacılık profesyoneli ile yapılan ankette personel yetiştirmenin zor olduğu görüşü hakim kanaat olarak ortaya çıktı. Şubelerin maliyetlerinin fazla olması JPMorgan ve Bank of Amerika gibi büyük çaplı bankalarda bile şube kapatmalara yol açtığı kaydediliyor.
Küçük şubeler kurmak ilk etapta tercih edilirken anket sonuçlarında ankete katılan bankacıların %72’i şube yoğunluğunun azaldığını, %49’unun şube gelirlerinin düştüğünü ve %55’nin ise şube giderlerinin kar etme anlamında yüksek olduğu ortaya çıktı.
Ankette yukarıda ki sorulara “evet” diye cevap verenler ayrıca %78’i personel azaltmasına gittiklerini söyledi. Ankete katıların neredeyse tamamı ise (%96) ise 2 yıl önceye göre şube personelinin bilgi düzeyleri daha fazla önem arz ettiğini söyledi. Bu noktada yeni bankacılara tavsiyemiz tabi ki işiniz de mükemmel olmaya çalışmak olacaktır.

Özince’nin yazısına geçmeden önce söyledikleri ile ilgili bir başka konudan daha bahsetmek istiyorum. ABD’de ankete katılan bankalar mobil teknolojilere yatırım yapmanın daha karlı olduğu fikrini belirtiyor. Türkiye’de örneklerini gördüğümüz projeler ile şubeye gitmeden kredi kullandırımı bile artık mümkün.
Gelelim Sayın Özince’nin açıklamalarına. Özince sektörde son 10 da hem sorunlar çözüme ulaşılırken hem de pek çok yatırıma imza atıldığını belirterek tedbirli gidilmesi ve daha fazla dikkatli olunmasını belirtiyor.
Sektörde teknolojiye ayak uydurulduğunu fakat sermaye koyma konusunda daha tutumlu ounmasının altını çiziyor. Kalitenin ön plana çıkacağını belirten Özince, yurtdışındaki örneklerine kıyasla ülkemizde şubeciliğin esas olduğunu belirtiyor. Bu noktada düzgün iş yapmak belirleyici ve başarıda önemli bir etken.
Toplantıda Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) Global Ödeme Sistemlerinden Sorumlu Başkanı Mehmet Sezgin’de çok önemli bilgiler verdi. Sezgin konuşmasında dünyada para transferini hemen gerçekleştiren çok ülke olduğunun zannedildiğini ancak, bunu Türkiye’den başka yapan ülke de görmediğini anlatarak “İspanya’da 2 günde, ABD’de 4 günde, İngiltere’de 2 gün para gönderilebiliyor.
Bütün bankaların en çok konuştuğu konu ‘Biz nasıl yaparız da paramızı bir bankadan diğer bir bankaya gerçek zamanlı gönderebiliriz”. Türkiye’de bunlar yapıldı edildi ve bunları çok doğal kabul ediyoruz. Arkasında gerçekten bir emek varsa o hizmetin bir karşılığı olacaktır. Gerçek zamanlı olarak bir bankadan diğer bankaya para gönderebiliyorsam ve bunu saniyesinde görebiliyorsanız, bu işlemi cep telefonundan bile yapabiliyorsanız bunun arkasında bir emek vardır. Bunun da karşılığı ödenecektir” dedi.

Açıkçası her iki duayenin de sözlerinden pay alacak çok nokta var. Ülkemizde en fazla konuşulan masraf-komisyon ücretlerinin yurtdışı örnekleri benim de bilmediğim detaylar içeriyor. Bankacılık işlemleri yapılırken genel algı maalesef işlemlerin ücretsiz yapılması noktasında olup devamlı gündeme getirilen dosya masrafları konusu ile de bankalar cezalandırılırken bu işten nemalanan uyanıkları da görmemiz gerekiyor.

Etiketler: , , , ,

Benzer Yazılar

Yazar:
Önceki Yazılar Sonraki Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0 paylaşım