Güzel memleketim tam gaz yerel seçimlere kilitlene dursun dış politika bağlamında çok önemli gelişmeler olmakta. Dolayısıyla benim de ilgimi çekmekte. Uluslararası örgütlerin gün geçtikçe etkinliğini yitirdiği güç ve devlet eksenli bir sistemin hüküm sürdüğü uluslararası ortamda yeni işbirliklerinin oluşması bir denge unsuru olarak umut verici olarak görülmekte.
Ağustos ayında Gürcistan’ı işgalinden sonra Batı ile bağlarını koparan Rusya yeniden bu sisteme entegre olabilmek için çok önemli bir adım atmış bulunmakta. Hem de Batı müttefiklerinin hala çözmekte sorun yaşadığı Afganistan’da önemli bir işbirliğine imza attı. NATO ile imzalanan bu anlaşmada Rusya, Afganistan konusunda NATO ile tam bir işbirliği içinde olacağını açıkladı.
Hilary Clinton’ın NATO’nun en büyük mücadele alanı olarak gördüğü Afganistan’da önemli bir müttefikle işbirliğinin imzalanması Afganistan’ın kaderini değiştirme konusunda kayda değer bir gelişme. Etki alanı bağlamında Rusya’nın önem verdiği bir coğrafya olan Afganistan’da bu desteğin sağlanması problemlerin çözümünde önemli bir yol katedileceğinin göstergesi olmuştur.
Yapılan konferansta bu işbirliğinin genişletilmesi konusunda İran’a da açık kapı bırakılarak üstü kapalı bir davetiye gönderilmiş ve Afganistan konusunda etkin bir çözüm arayışının yolları aranmaya başlanmıştır. Obama etkisi dış politikada etkinliğini göstermeye başlamış bulunmakta.
Yeni bir başlangıcın habercisi olan bu haberler muhtemelen NATO’nun 60. kuruluş yıldöneminde artarak devam edecektir.
Peki NATO-Rusya konferansı ne anlama geliyor. Yukarıda yazılanlar elbetteki kağıt üzerinde umut verici gelişmeler olsa da işin aslında çok derin sorunlar yer almakta. Obama etkisinin NATO’nun işleyişinde ne kadar etkili olacağı merak konusu olmakla beraber uluslararası örgütlerin etkinliği bağlamında atılması gereken birçok adım bulunmaktadır. Elbette Rusya’nın Afganistan konusunda desteği kayda değer nitelikte olmakla beraber bu bölgede ABD’nin yükünü bir nebze hafifletmeyi hedeflemektedir. Afganistan’da ki askerlerini azaltmayı düşünen ABD için bu durum bir fırsat olarak yorumlanabilir. Ayrıca bölge devletlerinin desteğini almakta işin özüne yönelik adımlar atılmak istendiğinin de kanıtıdır. İleri ki dönemlerde yapılan bu anlaşmanın ne kadar etkili olduğunu göreceğiz. En azından yaşanacak yeni bir savaş ortamında(Rusya-Gürcistan örneği gibi) tarafların adımlarını atarken nasıl bir tutum izleyecekleri etkili olacaktır. NATO- Rusya ile buzlarını eritip tekrardan işbirliğine giderken uluslararası sistemde etkinliğini arttırmanın yollarını bulmalıdır. E n azından daha yaşanabilir bir dünya için, umutlanmak için.