Fitch Ratings Raporu ve 3. Arap – Türk Bankacılık Forumu

BIST dün, güne pozitif başlamasının ardından birinci seansın sonlarına doğru global piyasalarda satışların artması sonrasında düşüş yaşayarak  % 0,13 yükselişle 63.345 puandan kapattı. Günün en çok değer kaybeden endeksi %3.80 kayıpla BIST Madencilik endeksi olurken, banka endeksi %0.23, sanayi endeksi %0.17 değer kazandı.

Yurt içinde seçimlerin yaklaşmasıyla beraber tırmanan siyasi gerginlik, yurt dışında Ukrayna/Rusya gerginliği piyasaları olumsuz etkilemeye devam ediyor. Önceki gün ortak bir deklarasyon yayınlayan G-7 liderleri, Kırım’da 16 Mart’ta yapılması planlanan referandumun Ukrayna Anayasası’na aykırı olduğunu ve sonuçlarını tanımayacaklarını duyurmuşlardı.Tüm bu gelişmeler ise döviz kurlarında ve BIST üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Serbest piyasada 2,2185-2,2275 seviyeleri arasında işlem gören USD/TRY paritesi önceki kapanışa göre %0,36 oranında değer kaybederek günü 2,2255 seviyesinden tamamladı.

Dün 3. Arap – Türk Bankacılık Forumu”Açılış Konuşmasında konuşan Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın Bankacılık sektörünün toplam aktiflerinin 813 milyar dolar ile milli gelirin yüzde 110’u düzeyinde olduğunu belirterek bu oranın son beş yılda 25 puan arttığını kaydetmiştir. Büyümenin güçlü bir özkaynak tabanı ile desteklendiği belirten Aydın, sermaye yeterliliğinin ise yüzde 15 gibi yüksek bir düzeyde olduğunu söylemiştir. Bireysel kredilerdeki gerilemenin sektörü olumsuz etkilediğini ancak bu durumun ülke için olumlu olduğunu ve sorunlu kredi oranın %3’ü aşmasını beklemediğini dile getirdi. Başkan Aydın, ihtiyaçlar dahilinde ekonomi yönetimi tarafından bankalar lehine çeşitli düzenlemeler yapılabileceğini de sözlerine ekledi.

Son olarak Uluslararası Kredi Derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Türk bankacılık sistemine ilişkin bir rapor hazırladı. Raporda Türk bankalarının ılımlı finansal baskılara karşı dirençli olduğu ifade edildi.Ülkenin birçok bankasının iki yıllık stres senaryosu altında sağlıklı sermaye rasyosunu koruyabildiğine işaret edilen raporda, bu senaryonun daha yavaş varlık büyümesi ile karlılık daralmasını varsaydığı aktarıldı.Raporda;

“Sadece dört banka, bizim sermaye stres senaryomuzdaki Fitch’in minimum ana sermaye/risk ağırlıklı varlıkların oranı olan yüzde 10’u korumada başarısız oldu. Ancak yabancı sahipli Alternatifbank, Denizbank, TEB VE ING, sermaye rasyolarını bağlı bulundukları ana bankalardan destekleyebildiler. Bu bankalara, eğer ihtiyaç duyulursa, büyük olasılıkla hissedarlarından daha fazla sermaye enjekte edilecektir. Ülkenin en büyük bankaları arasında yer alan Yapı Kredi ve Vakıfbank rakiplerinden daha sıkı sermaye rasyolarına sahip ama söz konusu rasyolar halen makul seviyede.” olduğu kaydedildi.

Raporda ayrıca, yükselen faizler sonucunda, 2013’ün ilk yarısında görülen hızlı kredi büyümesi olasılığının daha az olduğu aktarılırken, “Bununla birlikte daha yüksek faiz, borç hizmet maliyetlerini artırabilir ve ekonomik büyümeyi düşürebilir. Ayrıca, özellikle KOBİ’lerin takipteki kredilerini artırabilir” ifadelerine yer verildi.

 

 

 

Etiketler: , , , ,

Benzer Yazılar

Yazar:
Önceki Yazılar Sonraki Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0 paylaşım