Mobil Bankacılığın Türkiye’deki Uygulamaları

Çalıştığım kurum için hazırlamış olduğum mobil bankacılık tezimde severek çalıştığım bir bölümü paylaşmak istiyorum. Bildiğiniz üzere internet teknolojileri her geçen gün artmakta ve hayatımıza giren akıllı telefonlar ile “mobil” kavramı daha fazla önem arz etmektedir.

Türkiye mobil bankacılık konusunda önemli atılımlar yapmış olmasına rağmen dünyadaki örneklerine bakıldığında çok gelişmiş tekniklerin ve örnek uygulamaların olduğunu görüyoruz. Uzun bir yazı olduğu için okumak için sabır gerektiriyor fakat eğlenceli bir yazı olduğunu düşünüyorum.

4.1. TÜRKİYE’DE MOBİL BANKACILIK UYGULAMA ÖRNEKLERİ

Türkiye’de şu anda Mobil Bankacılık yüksek sosyo-ekonomik segmentte yer alan müşteriler tarafından daha fazla kullanılmakta olup diğer segmentte yer alan müşteriler açısından büyük bir potansiyele sahiptir.[1] Mobil teknolojilerin gelişmesi ile birlikte bir çok sektörde büyük teknolojik devrimler yaşandı. Telekomünikasyon sektörü , medya sektörü , eğlence sektörü  ve bilgi teknolojileri sektörleri  bu teknolojik gelişimlerden dünya genelinde faydalanmaktadır. Bu teknolojiler New York’tan Nairobi’ye kadar tüm insanların yaşam biçimlerini etkilemektedir. Kullanıcıların mobil teknolojilere adaptasyonu ile , değişim daha kişisel ve önemli olmakta olup bir çok sektörde mobil olma kavramını firmalar baz almakta ve çalışmalarında temel almaktadır.Mobil Bankacılık basit bir şekilde iletim kanalından ziyade bireysel bankacılık alanında büyük bir değişimi temsil etmektedir.[2]

Türkiye’de yer alan bankalar Mobil Bankaıclık ile ilgili değişime ayak uydurmaya çalışmaktadır. Günümüzde, neredeyse tüm bankalar bir kaçını veya 3 temel Mobil Bankacılık kanalı olan SMS bankacılığı , Website formatlı Mobil Bankacılık ve i-Phone , Android ve BlackBerry gibi platformlarda çalıştırılabilen indirilebilir uygulama yöntemlerini müşterilerine sunmaktadır. Sektördeki Halkbank , İşbankası, Garanti, Akbank ve TEB gibi bankalar Mobil Bankacılık ile ilgili segmente dayalı bankacılık , yeni iletişim örnekleri ve birden çok özellikleri ile Mobil Bankacılık alanında mobil teknolojileri kullanmaktadır.

4.1.1. Halkbank

Üreten Türkiye’nin bankası Halkbank değişen bankacılık sistemlerine adapte olabilme adına müşterilerine yeni teknolojileri sunmaktadır. Sektörde büyük öneme sahip Mobil Bankacılık ile ilgili çalışmalarını devam ettiren Halkbankası i-Phone kullanıcıları için Mobil Bankacılık uygulaması ile müşterilerine hizmet vermektedir. Halkbank Mobil Bankacılık Uygulaması hızlı ve kolay bir şekilde bankacılık işlemlerinin yapılabileceği Mobil Şube ile tüm kullanıcıların erişebileceği zengin içeriğe sahiptir. Müşteri numarası, parola ve şifre ile ulaşılan Mobil Şube’de bankacılık işlemleri güvenli bir şekilde kolayca gerçekleştirilebilmektedir. Halkbank Mobil Şube ile müşteriler hesap hareketlerini takip edebilmekte , para transferi yapabilmekte , kredi kartı borcu ve faturalar ödenebilmektedir. [3]

Şekil 4: Halkbank’ın Mobil Bankacılık Uygulaması
Kaynak:Apple Store, http://itunes.apple.com/eg/app/halkbank-mobil-bankac-l-k/id506296370?mt=8

Halkbank Mobil Portal tarafından ise aşağıdaki hizmetler yer almaktadır:

  • Kampanyalar,
  • En son haberler,
  • Finansal araçlar,
  • İç ve dış piyasa bilgileri,
  • Kobi’lere özel içerikler
  • En yakın şube/atm yeri bulma hizmetlerinden faydalanılmaktadır.

4.1.2. İşbank

İşbankası  “İşCep” uygulaması ise Mobil Bankacılık alanında müşteri ihtiyaçlarını karşılamaktadır. İşCep uygulaması ile İşbankası yukarıda bahsetmiş olduğumuz 3 mobil kanalıda kullanmaktadır. İşbankası ilk Mobil Bankacılık çözümünü 2003 yılında Mobil Banka sitesi kurarak başlatmıştır. İlk Java tabanlı Mobil Bankacılık uygulamasını da 2007 yılında müşteri hizmetine sunmuştur. BlackBerry için 2008 yılında ve i-Phone’lar için ise 2009 yılında Mobil Bankacılık hizmetlerini sunmuştur. İşCep uygulaması ile yazılım tabanlı tek kullanımlık şifre ile işlem yapılabilmektedir. İşCep uygulaması ile bankacılık işlemleri , en yakın iş bankasının ve ATM’nin bulunduğu yer ve ekonomi bültenine ulaşabilmektedir.

 

Şekil 5: İşbankası İşCep Mobil Bankacılık Uygulaması

Kaynak: Androidhaber.org, http://www.androidhaber.org/android-icin-tum-mobil-bankacilik-uygulamalari/

Türkiye’de kullanılan en geniş işlem kapasitesine sahip Mobil Bankacılık uygulaması olarak karşımıza çıkmaktadır. İşCep uygulaması sayesinde İş Bankası Türkiye’deki Mobil Bankacılık pazarında %50’lik bir pazar payıyla açık ara lider durumdadır. 200 bin civarında aktif İşCep kullanıcısı bulunmaktadır. İşCep uygulaması, Türkiye’de piyasada olan iPhone, Android, BlackBerry, Symbian (Java), Bada platformlarını desteklemekte. Buna ek olarak Türkiye’de halen piyasaya sürülmemiş Windows Phone platformunu da Ağustos ayı itibariyle İşCep’te desteklemeye başlamıştır.[4]

 

4.1.3. Garanti Bankası

Bir diğer önde gelen bankalardan Garanti Bankası ise Mobil Bankacılık hizmetine 2004 yılında Cep Bank uygulaması ile başlatmış olup SMS tabanlı para transferi servisi sunmaktadır.[5] Garanti Bankası WAP üzerinden ilk Mobil Bankacılık sitesini ise 2007 yılında kurmuş olup , i-Phone arayüzlü uygulamasını ise 2008 yılında duyurmuştur.

 

Şekil 6: Garanti Bankası Cep Bank Mobil Bankacılık Uygulaması

Kaynak:Androidhaber.org,http://www.androidhaber.org/android-icin-tum-mobil-bankacilik-uygulamalari/

Garanti bankası mobil internet bankacılığını tüm büyük mobil sağlayıcılarına uygun hale getirmiş ve CepBank uygulaması ile farklı gereksinimleri karşılamaktadır. i-Phone telefonlara özel hazırlanan Garanti e-Trader ile Şubat 2012 tarihinden itibaren beri on-line hisse senedi alım satımı yapılabilmektedir.

4.1.4. Akbank

Bir diğer önemli banka ise Akbank ise Mobil Bankacılık çözümlerini Cep Şubesi ile müşterilerine sunmaktadır. 2005 yılında Türkiye’de kredi başvurusunu SMS ile alan ilk banka özelliğine sahiptir. [6] Akbank ilk Mobil Banka sitesi WAP üzerinden 2008 yılında faaliyete geçirmiştir ve i-Phone uyumlu uygulamasını ise 2010 yılında müşterilerinin hizmetine sunmuştur. i-Phone’a özel hisse senedi alım satım yapmak için hazırlanan uygulama ise 2010 yılında yayınlanmıştır. Akbank’ta yapılan işlemlerin %60’lık kısmı ATM, İnternet, Mobil Bankacılık gibi şubesiz bankacılık kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmiş olup yaklaşık 2 milyon kullanıcı bu hizmetlerden faydalanmıştır.

4.1.5. TEB

Mobil Bankacılık ile ilgili öne çıkan bir diğer banka ise TEB olup global BNP Paribas’ın bankalarından biridir. BNP Paribas’ın 2008 ve 2010 yılında İnovasyon Ödülü alan uygulamalarının kullanıldığı en iyi örneklerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.[7]
TEB bankası CepteTEB uygulaması ile Mobil Bankacılık çözümü sunmuştur. Banka WAP temelli ilk Mobil Bankacılık sitesini 2008 yılında kurmuş olup i-Phone’a özel ara yüzü de yine 2008 yılında çıkarmıştır.

Türkiye’nin önde gelen Mobil Bankacılık çözümleri sunan Pozitron’un yapmış olduğu araştırmada ise;[8] Türkiye’de kullanılan Mobil Bankacılık istatistiklere bakıldığında Mart 2011 tarihinden Haziran 2011 tarihine kadar geçen sürede %25’lik artış gözlenmiştir. Bu 3 aylık dönem içinde finansal işlemler sayısı ise %20 artmıştır. 3 aylık dönemde Mobil Bankacılık hizmeti kullanılarak yapılan finansal işlemlerin toplam adedi ise 1,3 milyon olup bu rakama yatırım işlemleri dahil değildir. Yapılan 1,3 milyonluk işlem adedinin işlem hacmi ise 1,5 milyar TL’yi bulmuştur. Mobil Bankacılık kullanılarak yapılan yatırım işlemleri adedi ise 143 bin adet olup, işlem hacmi ise 850 milyon TL’dir. Mobil Bankacılığın her geçen gün hızlı bir şekilde arttığı ülkemizde Mobil Bankacılık kullanılarak kredi , kredi kartı başvurusu ve ödeme talimatı gibi finansal olmayan işlem adedi ise 2,5 milyondan fazladır.  İnternet bankacılığı kavramını Mobil Bankacılık kavramından ayrı düşünmemek gerekmektedir. İnternet bankacılığın bir sonraki evresi olan Mobil Bankacılık internet bankacılığı kullanan müşterilerin bir sonraki aşamaya geçerek Mobil Bankacılığı kullanmasını sağlamaktadır. Bu bakımdan Türkiye’deki internet bankacılığı istatistiklerine bakmakta fayda vardır. Finansgündem.com sitesinde yayınlanan habere göre ise;[9] Türkiye’de internet bankacılığını kullanan aktif müşteri sayısı 1 yıllık dönem içinde 1,9 milyon artış yakaladı ve 2011 yılı sonu itibariyle 8,6 milyon kişiye ulaştı. Son 5 yıldaki rakamlara bakıldığında ise kullanan kişi sayısı %100 oranında artış gösterdi.

İnternet bankacılığı yapmak üzere sistemde kayıtlı olan ve en az bir kez giriş işlemi yapmış bireysel müşteri sayısı 18,1 milyon, kurumsal müşteri sayısı 1,9 milyon olurken, toplam müşteri sayısı da 20 milyonu buldu. Son bir yıl içerisinde en az bir kez giriş işlemi yapmış toplam bireysel müşteri sayısı ise 10,4 milyon kişiye, kurumsal müşteri sayısı 968 bin kişiye, toplam müşteri sayısı da 11,4 milyon kişiye ulaştı. 2007 yılında internet bankacılığında gerçekleşen 445 milyar liralık işlem hacmi, geçen yıl yüzde 127 artışla, 1 trilyon 10 milyar liraya ulaştı. İnternet bankacılığında işlem hacmi 2008 yılında 475 milyar lira, 2009 yılında 530 milyar lira, 2010 yılında 637 milyar lira olarak gerçekleşmişti. Tüm bu veriler bizlere internet bankacılığındaki artış oranlarının önümüzdeki yıllarda Mobil Bankacılık işlemlerinde de artacağını göstermektedir. Bu bakımdan ülkemizde Mobil Bankacılık konusunda potansiyelin genç nüfusun çok olmasından dolayı artacağını söyleyebiliriz. Finansgündem.com sitesinin kullanıcı segmentine göre TEB bankası özelinde yapmış olduğu haberde ise internet bankacılığını kullanan müşteriler polis ve askerlerden oluşmakta olup gençler ise harçlıklarını altına yatırmaktadır.[10]İnternet ve Mobil Bankacılığı kullanan müşterilerin %40’ı polis ve askerden oluşmakta olup genç kullanıcıların sayıları artmaktadır. Türk Ekonomi Bankası (TEB) Alternatif Dağıtım Kanalları Direktörü Deniz Devrim Cengiz’e göre “Bankadaki altın işlemlerinin yüzde 70’i internet üzerinden gerçekleşiyor. Çünkü kuyumcularda fiyat farkı ile karşılaşırken, TEB’in sanal dünyasında bir fark yansımıyor. Özellikle gençler ellerine geçen küçük meblağları, harçlıkları altına yatırıyor. Ayrıca müşterilerimiz düğün, nişan ya da diğer özel günlerde altın transferi de yapıyor.[11] Bu bilgiler ışığında Türkiye özelinde bakıldığında yeni uygulamaya konulacak hizmetlerin segment bazında ve kullanım amaçlarına göre detaylı bir şekilde araştırma yapılıp kullanıma sunulması gerekmektedir.

Türkiye Bankalar Birliği’nin hazırlamış olduğu ve TBB üyesi bankalardan Mobil Bankacılık hizmeti veren 11 bankanın bilgilerinin yer aldığı çalışmada Türkiye’deki Mobil Bankacılık eğilimlerinin incelenmesi adına önemli bilgiler içermektedir.

4.2. TÜRKİYE’DE MOBİL BANKACILIK İSTATİSTİKLERİ

Bu çalışma için istatistik gönderen Akbank T.A.Ş. , Aktif Yatırım Bank, Denizbank, Finans Bank, ING Bank, Şeker Bank, TEB, Ziraat Bank, Garanti Bank, İş Bankası ve Yapı Kredi Bankasıdır.

Mobil bankacılık yapmak üzere sistemde kayıtlı olan ve en az bir kez giriş işlemi yapmış müşteri sayısı Aralık 2011 itibariyle, yaklaşık 1 milyon 274 bin kişidir. Bunların 446 bini (yüzde 35’i) Ekim-Aralık 2011 dönemi içerisinde en az bir kez giriş işlemi yapmıştır. Son bir yıl içerisinde en az bir kez giriş işlemi yapmış mobil bankacılık müşteri sayısı ise 643 bin kişidir. İlgili raporda da görüleceği üzere Mart 2011 yılında kayıtlı müşteri sayısı 912 bin kişi iken 361 bin kişi 9 aylık dönemde sisteme kayıt olmuş ve aktiflik oranı ise yaklaşık %100 artarak 230 bin kişiden 445 bin kişiye yükselmiştir.

 

 

 

 

 

 

Tablo 3: Mobil Bankacılık Müşteri Sayıları

Kaynak: Türkiye Bankalar Birliği ,  İnternet  ve Mobil Bankacılık İstatistikleri , Aralık 2011.

Mobil bankacılık üzerinden finansal olmayan işlemlere bakıldığında ise kredi kartı ve ek kart başvurusu mart 2011 tarihinde 4 bin adet iken aralık 2011 yılında ise 1 bin adete düşmüştür. Kredi başvurusu ise 92 bin adetten 71 adette düşmüş olup ödeme talimatlarında ciddi artış gözlenmiştir. Mart 2011 yılında rakam yok iken Aralık 2011 yılında 49 bin adete yükselmiştir. Finansal olmayan diğer işlemlere bakıldığında ise 675 bin adet işlemden 13 milyon işlem adetine yükselmiştir.

II.  Finansal Olmayan İşlemler
 

 

İşlem Adedi (Bin)

Kredi kartı ve ek   kart başvurusu

Kredi başvurusu

Düzenli ödeme   talimatı

Fatura ödeme   talimatı

Finansal olmayan   diğer işl.

Toplam

Dönem

Mart 2011

4 92 0 0 675 772

Haziran 2011

4 9 1 0 1.668 1.682

Eylül 2011

3 8 1 0 2.011 2.023

Aralık 2011

1 71 49 0 13.880 14.002

Tablo 4: Mobil Bankacılıkta Finansal Olmayan İşlemler

Kaynak: Türkiye Bankalar Birliği ,  İnternet  ve Mobil Bankacılık İstatistikleri , Aralık 2011.

TBB tarafından hazırlanan raporda finansal işlemlere bakıldığında para transferleri işlem adetlerinde Mart 2010 tarihinde toplamda 676 bin adet işlem adetleri gerçekleştirilirken, Aralık 2011 yılında iki katı artarak 1,3 milyon işlem adetine ulaşılmıştır. Aralık 2011 tarihine göre işlem adetlerine bakıldığında müşterilerin kendi hesapları arasında yapmış olduğu işlemler 91 bin iken, üçüncü şahıslara yapılan işlemler ise 660 bin adettir. EFT rakamlarına bakıldığında ise 324 bin işlem adetinden 608 bin adet işleme yükselmiştir. 9 aylık kısa dönemde neredeyse tüm kalemde 2 katı artış yaşanması bizlere mobil bankacılığın ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

 
   

İşlem Adedi (Bin)

EFT

Havale

Döviz Transfer-leri

Toplam

Dönem

Kendi hesapları   arasında

Üçüncü şahıslara   yapılan

Toplam

TP Havale

YP Havale

Toplam

TP Havale

YP Havale

Toplam

Mart 2011

324 37 0 37 124 190 315 352 0 676

Haziran 2011

389 49 0 49 404 3 407 456 0 845

Eylül 2011

453 61 0 61 441 4 445 506 0 959

Aralık 2011

608 90 1 91 657 3 660 751 0 1.360

Tablo 5: Mobil Bankacılık ile Para Transferleri (İşlem Adedi)

Kaynak: Türkiye Bankalar Birliği, İnternet ve Mobil Bankacılık İstatistikleri, Aralık 2011.

İşlem hacimlerine bakıldığında ise EFT kaleminde işlem hacimleri 512 milyon TL’den 1 milyar TL’ye yükselmiş olup 2 katı artmıştır. Havale işlemlerinde ise kendi hesapları arasında 52 milyon-TL işlem hacminden 146 milyon TL’ye yükselmiştir. Üçüncü şahıslara yapılan işlem hacimlerinde ise 480 milyon TL’den 994 milyon TL’ye yükselmiştir. Toplamda ise 1.044 milyon TL’den rakam 2 katına çıkarak 2.232 milyon TL’ye yükselmiştir.

İşlem Hacmi (Milyon   TL)

EFT

Havale

Döviz Transfer-leri

Toplam

Dönem

Kendi hesapları   arasında

Üçüncü şahıslara   yapılan

Toplam

TP Havale

YP Havale

Toplam

TP Havale

YP Havale

Toplam

Mart 2011

512 51 1 52 416 65 480 532 0 1.044

Haziran 2011

636 76 1 77 547 83 630 707 0 1.343

Eylül 2011

788 94 2 95 639 35 674 769 0 1.557

Aralık 2011

1.092 137 8 146 962 33 994 1.140 0 2.232

 

Tablo 6: Mobil Bankacılık ile Para Transferleri (İşlem Hacmi)

Kaynak: Türkiye Bankalar Birliği, İnternet ve Mobil Bankacılık İstatistikleri, Aralık 2011.

 

Ödemeler ile ilgili gelişimlere bakıldığında ise toplam ödeme işlem adetleri 200 bin olup Aralık 2011 tarihine göre 526 bin işlem adedine ulaşılmıştır. Fatura ödemeleri bu kalemde 168 bin ile dikkat çekmekte olup diğer ödemeler kaleminde ise 358 bin işlem adedi dikkat çekmektedir. İşlem hacimlerine bakıldığında ise fatura ödemelerinde Aralık 2011 yılında 11 milyon TL işlem hacmine ulaşılmıştır. Toplamda ise Mart 2011 tarihinde 11 milyon işlem hacminden Aralık 2011 tarihinde 27 milyon işlem hacmine ulaşılmıştır.

İşlem Adedi (Bin)

Fatura ödemeleri

Vergi ödemeleri

SSK ve Bağ-kur prim   ödemeleri

Kredi ödemeleri

Diğer ödemeler

Toplam

Dönem

Mart 2011

73 0 0 0 127 200

Haziran 2011

89 0 0 0 135 224

Eylül 2011

82 0 0 0 159 242

Aralık 2011

168 0 0 0 358 526

İşlem Hacmi (Milyon   TL)

Fatura ödemeleri

Vergi ödemeleri

SSK ve Bağ-kur prim   ödemeleri

Kredi ödemeleri

Diğer ödemeler

Toplam

Dönem

Mart 2011

5 0 0 0 6 11

Haziran 2011

6 0 0 0 7 13

Eylül 2011

6 0 0 0 8 14

Aralık 2011

11 0 0 0 15 27

 

Tablo 7: Mobil Bankacılık ile Ödeme İşlemleri (İşlem Adedi)

Kaynak: Türkiye Bankalar Birliği, İnternet ve Mobil Bankacılık İstatistikleri, Aralık 2011.

Bu tablo bizlere Mobil Bankacılığı kullanan müşterilerin çoğunluğunun ödeme işlemlerini fatura ve diğer ödemelerin oluşturduğunu göstermektedir. Bankalar kolay menüler oluşturarak fatura ödemeleri ile ilgili müşteri beklentilerini karşılayabilmektedir.

İşlem Adedi   (Bin)                                                                                                 devamı   aşağıdadır…

Yatırım fonları

Döviz işlemleri

Vadeli hesaplar

Repo işlemleri

Dönem

Fon Alış

Fon Satış

Toplam

Döviz Alış

Döviz Satış

Arbitraj

Toplam

Açılış

Kapanış

Toplam

Mart 2011

13 28 42 6 16 0 22 2 2 4 0

Haziran 2011

16 34 50 7 19 0 26 2 3 5 0

Eylül 2011

19 41 60 9 26 0 35 3 3 6 0

Aralık 2011

23 61 85 15 35 0 50 4 4 7 0

 

     

 

yatırım   işlemleri devamı…                                                            İşlem   Adedi (Bin)

Hisse senedi   işlemleri

Tahvil ve bono   işlemleri

Altın işlemleri

VOB işlemleri

Toplam

Dönem

Emirler

Gerçek-leşen

Tahvil ve bono alış

Tahvil ve bono satış

Toplam

Altın alış

Altın satış

Toplam

Emirler

Gerçek-leşen

Mart 2011

75 69 0 0 1 0 0 0 0 0 138

Haziran 2011

44 60 1 1 1 0 0 0 0 0 143

Eylül 2011

88 68 0 1 1 0 0 0 0 6 177

Aralık 2011

307 227 1 1 2 0 0 1 0 5 376

İşlem Hacmi (Milyon   TL)                                                                                    devamı   aşağıdadır…

 

Yatırım fonları

Döviz işlemleri

Vadeli hesaplar

Repo işlemleri

Dönem

Fon Alış

Fon Satış

Toplam

Döviz Alış

Döviz Satış

Arbitraj

Toplam

Açılış

Kapanış

Toplam

 

Mart 2011

73751482363441302126488

Haziran 2011

89921812579410832336512

Eylül 2011

11711723445139518842438512

Aralık 2011

129139268461511321044458913             Yatırım   işlemleri devamı…                                                            İşlem   Hacmi (Milyon TL)

Hisse senedi   işlemleri

Tahvil ve bono   işlemleri

Altın işlemleri

VOB işlemleri

Toplam

Dönem

Emirler

Gerçek-leşen

Tahvil ve bono alış

Tahvil ve bono satış

Toplam

Altın alış

Altın satış

Toplam

Emirler

Gerçek-leşen

 

Mart 2011

21135131402222024735

Haziran 2011

2254346293103100841

Eylül 2011

6347932531031001.034

Aralık 2011

85679473100110110001.494

 

Tablo 8: Mobil Bankacılık ile Yatırım İşlemleri (İşlem Adedi ve İşlem Hacmi)

Kaynak: Türkiye Bankalar Birliği, İnternet ve Mobil Bankacılık İstatistikleri, Aralık 2011.

Mobil bankacılığın en yoğun şekilde kullanıldığı yatırım işlemleri ile ilgili olarak yatırım fonlarına yönelik 85 bin işlem adedi gerçekleştirilmiş olup Mart 2011 tarihinde 42 bin işlem adedi yapılmıştır. Döviz işlemlerinde ise 22 bin işlem yapılmış olup 9 aylık dönemde 50 bin işlem adedine ulaşılmıştır. Vadeli hesap işlemleri ile ilgili olarak yine benzer bir durum ortaya çıkmaktadır. Mart ayında 4 bin adet işlem sayısından 9 aylık periyotta 7 bin işlem adedine ulaşılmıştır. Hisse senedi işlemlerinin önemli bir pay aldığını görmekteyiz. Mart ayında 69 bin işlem gerçekleşirken Aralık 2011 yılında 227 bin işlem gerçekleştirilmiştir. Bono işlemlerinde ise Mart ayında 1 bin işlem gerçekleştirilirken Aralık 2011 yılında ise 2 bin işlem adedine ulaşılmıştır. Dikkat çeken bir diğer istatistik ise altın işlemlerinde ki değişimdir. Mart 2011 yılında işlem yapılmazken Aralık 2011 yılında 1 bin adet işlem yapılmıştır. VOB işlemleride mobil bankacılık uygulamaları ile yapılmakta olup 5 bin adet işlem gerçekleştirilmiştir.

İşlem hacmine göre mobil bankacılık rakamlarına bakıldığında ise Aralık 2011 tarihine göre yatırım fonlarında işlem hacmi 268 milyon TL olup Mart 2011 tarihinden beri 2 katı artış yakalanmıştır. Döviz alım , satım ve arbitraj işlemleri için 210 milyon TL işlem yapılmıştır. Vadeli açılış ve kapanış işlemleri için ise 89 milyon TL işlem hacmine ulaşılmıştır. 44 milyon TL’lik işlem vadeli açılışları gösterirken 45 milyon TL’lik işlem vadeli kapanışları göstermektedir. Hisse senetleri işlemleri ise Aralık 2011 tarihinde 794 milyon TL işlem hacmine ulaşılmıştır. Tahvil ve bono işlemleri için 10 milyon TL işlem hacmine ulaşılırken Altın işlemleri 9 aylık dönemde tam 5 katı artmış olup 22 milyon TL’den 110 milyon TL’ye yükselmiştir. Rakamlardan da görüleceği üzere Türkiye’de mobil bankacılık rakamları her geçen büyümeye devam etmektedir.

 

İşlem Adedi (Bin)

İşlem Hacmi (Milyon   TL)

Nakit Avans

Kendi kartına borç   ödeme

Başkasının kartına   ait borç ödeme

Toplam

Nakit Avans

 

 

Kendi kartına borç   ödeme

Başkasının kartına   ait borç ödeme

Toplam

Dönem

Mart 2011

7 125 0 133 2 68 0 70

Haziran 2011

9 157 0 166 2 88 0 91

Eylül 2011

10 204 0 214 3 122 0 126

Aralık 2011

15 278 2 295 5 168 2 175

Tablo 9: Mobil Bankacılık ile Kredi Kartı İşlemleri (İşlem Adedi ve İşlem Hacmi)

Kaynak: Türkiye Bankalar Birliği, İnternet ve Mobil Bankacılık İstatistikleri, Aralık 2011.

Kredi kartı işlemleri için mobil bankacılık kullanımına bakıldığında ise nakit avans, kendi kredi kartına borç ödeme ve başkasının kartına ait borç ödeme işlem adetleri Mart 2011 tarihinde 133 bin iken , Aralık 2011 tarihinde ise 295 bin işlem adetidir. İşlem hacmine göre gelişime bakıldığında ise Mart 2011 tarihinde 70 milyon TL işlem hacmi gerçekleşirken Aralık 2011 tarihinde 175 milyon TL işlem hacmine ulaşılmıştır.

 

 

 


[1] Deniz Tuncalp , “Some best practices and future prospects” , Efma  Journal , S:228 , 2011 , s60.

[2] Tuncalp , s.60.

[3] Halkbank , http://www.halkbank.com.tr/channels/1.asp?id=2221 (31.03.2012)

[4] http://sosyalmedya.co/turkiyede-mobil-bankacilik-infografik/ (07.04.2012)

[5] Tuncalp , s.61.

[6] Tuncalp , s.61.

[7] Tuncalp , s.61.

[8] http://sosyalmedya.co/turkiyede-mobil-bankacilik-infografik/ (07.04.2012)

Etiketler: , , , , ,

Benzer Yazılar

Yazar:
Önceki Yazılar Sonraki Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0 paylaşım