Bankalararası Kart Merkezi (BKM), 2014 Yılı Ocak Ayı Raporu

Bankalararası Kart Merkezi tarafından dün yayınlanan raporda 2014 yılının Ocak ayına ait veriler yayınlanmış olup detaylarını incelemeye çalışacağız.

Verilere göre Türkiye’de toplam 157,7 milyon plastik kart bulunmaktadır. Bu kartların %36,02’lik kısmı (56,8 milyon adet) kredi kartından oluşmakta olup %63,98’lik kısmı ise (100,9 milyon adet) banka kartlarından oluşmaktadır.  Banka kartlarının kullanımını yaygınlaştırma adına bildiğiniz gibi hem bilgilendirme çalışması yapılmakta hem de bankalar tarafından kampanyalar düzenlenmektedir.

Bankalar için vadesiz mevduat ortalaması demek olan banka kartları sektörün karlılık, müşteri sadakati anlamında önemli biri ürün olarak dikkat çekerken bankalar yukarı da belirttiğimiz gibi kampanyaları büyüterek devam ettirmektedir.

Bir önceki yıla gelişim rakamlarına bakıldığında banka kartları %10 artarken kredi kartı adedinde ise %4 artış kaydedilmiştir.

Açıklanan raporda kredi kartı ve pos adedi gelişimlerine bakıldığında ise POS adedi 2,3 milyon adet iken ATM sayısı ise 42,3 Bin adete yükselmiştir. Bir önceki yıla göre POS adeti %7 artarken ATM adedi ise %15 artmıştır.

Yukarıda bahsettiğimiz banka kartı ve kredi kartı gelişimlerinin daha fazla anlam ifade etmesi için bu veri işimize daha fazla yarayacaktır. Kredi kartı kullanılarak yapılan alışveriş hacmi bir önceki yıla göre %17 artarken 34,6 milyar TL’ye yükselirken , banka kartında ise %35 artış ile 2 milyar TL’ye yükselmiştir.

Kampanyalar ve tasarruf eğilimi banka kartlarının kullanılmasını artırmaktadır. Banka Kartlarının Kartlı Ödeme Adedi İçindeki Payı %19’a yükselmiştir. Bu veri yapılan kampanyaların başarıya ulaştığının da aslında güzel bir kanıtı.

Gelelim internet ortamından yapılan alışveriş yüzdesine. E-ticaretin her geçen artış gösterdiği bir ortamda hacim olarakta %32’lik bir artış dikkat çekiyor. Toplam 4,5 milyar TL ciroya ulaşılmış olup toplam harcama içindeki payı ise %12,1’e yükselmiştir. Özellikle internet girişimcisi için pastadaki payın ne kadar büyük olduğu gözler önüne serilmektedir.

Son olarak BDDK tarafından 1 şubat 2014 tarihinde düzenlemesi ile yürürlüğe giren taksit sınırlamasına baktığımızda taksitli ödemelerin toplam kredi kart ödemeleri içindeki payının arttığı görüldü. 1 yıl önce %28 olan pay %31’e yükselmiştir. Bu artışın en önemli sebebinin tebliğden önce taksitli ürün almak isteyenlerin yaptığı alışverişler olarak dikkat çekmektedir.

Şubat ayında ki rakamlara bakıldığında ise BDDK’nın uygulamaya koyduğu tebliğin yavaş yavaş amacına ulaşmaya başladığını görüyoruz. TCMB verilerine göre taksitli bakiyenin toplam bireysel kredi kartı bakiyesine oranı %57,4 iken 14 Şubat 2014 tarihinde ki oranı %55,8’e gerilemiştir.

Etiketler: , , , ,

Benzer Yazılar

Yazar:
Önceki Yazılar Sonraki Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0 paylaşım