2013 Yılına ait Dijital Pazarlama Trendleri

Bu yazı 2013 yılına ait dijital pazarlama trendlerini içeriyor. Mobil pazarlama, içerik pazarlama, sosyal medya ve yazarın itibarı yeni trendler olarak ortaya çıkmaktadır. Dijital pazarlama her geçen gün büyük önem arz etmekte ve şirketler için  temel trendleri oluşturmaktadır.

  1. Mobil Pazarlama

2015 yılı itibariyle ABD’de mobil cihazlardan internete girenlerin sayısı daha fazla olacak. PC kullananlar %16 arama istatistiğine sahipken mobil cihazlardan arama yapılan oran ise %30 olarak dikkat çekmektedir. Global internet trafiği ise %13 olarak dikkat çekmektedir.

Kullanıcıların %42,8’i 2013 yılında mobil pazarlama harcaması yapmayı planlamaktadır.

Mobil Uygulamalar ile Pazarlama Stratejisi

Mobil uygulama kullanımı her geçen gün artış göstermekte. Gerek Apple Store gerek Google Play Store’da kullanıcı ve uygulama sayısı artış göstermektedir. Apple App Store 32 yeni ülkede kurulmuş olup listede ülkemizde de yer almaktadır. Apple App Store mağaza sayısı şu anda 152 adete ulaştı ve google’ın da benzer bir projesi olduğunu biliyoruz. Son 3 yılda mobil uygulama sektörüne yapılan yatırımlar incelendiğinde ise 18 milyon Euro Microsoft ve Nokia tarafından yatırım yapıldı. Kullanıcılar zamanlarının %64’ünü uygulamalar ile geçirmektedir.

Mobil Reklamcılık

Global mobil reklamcılık geliri 2013 yılında 11,4 milyar dolara ulaşırken 2011 yılından 2016 yılına kadar artış beklentisi %400 olarak tahmin edilmektedir. Dünya geneli mobil reklamcılık gelirinde 2012 yılında 9,6 milyar dolar 2016 yılında ise 24,5 milyar dolara çıkması bekleniyor. A.B.D.’de reklamlara harcanan meblağ ise 7,19 milyar dolar olarak dikkat çekmektedir.

Facebook ve Google  AdMob her geçen gün popülerliğini artırmakta ve üreticilerine büyük gelir kapısı oluşturmaktadır.

Sosyal Medya

Kullanıcıların 2012 yılında %74’ü içeriklerini pazarlamak için sosyal medyayı kullanırken 2013 yılında bu rakam %87’e yükseldi. Sponsor bağlantılı yazılar ve promosyon içeriği bulunan twitler kullanıcı ilgisini daha fazla çekmektedir. Linkedin sitesini kullanan %83’lük kesim sitenin sosyal medya pazarlaması açısından en popüler site olarak kabul ediyorlar. Google + sitesi de her geçen gün popülerliğini artıran bir site. Kullanıcıların %41’i google + ‘ı içerik paylaşımı olarak kullanmakta kullanıcıların %21’i ise Pinterest üzerinden gördüğü resim ile alışveriş yapmaktadır.

  1. İçerik Pazarlaması

İçerik pazarlama yöntemi web sitelerin ve ürünlerin pazarlanması adına önemli bir yol olarak kabul edilmektedir. İçerik pazarlaması ile daha fazla gelir, backlinkler ile doğal yollardan kazanım ve site trafiğini artırmada faydalı olmaktadır. İçerik pazarlaması pazarlama bütçesinin %33’üne sahipken geçen yıl bu oran %26. B2B pazarlamacıların %91’i içerik pazarlama yöntemini kullanırken B2C pazarlamacıların %86’sı içerik pazarlama yöntemini kullanmaktadır.

Peki yöntemlere bakıldığında ise benim de güncellemeye çalıştığım infografik sitesi kingobig.com gibi sitelerin çalışması infografik rakamlarını artırmaktadır. Kullanıcıların %25’i infografik kullanarak website trafiğini artırmaktadır.. elektronik gazetecilik yöntemini ise %78 kullanmaktadır.

4.Yazar İtibari

Yazar itibarı da aktif pazarlama ve satış yapılması anlamında büyük fayda sağlamaktadır. Yazar itibarını etki eden faktörlere bakıldığında ise özgün içerik üretilmesi, yazarlığınızın tescillenmesi, google + kullanarak içeriklerinizin paylaşılması, sosyal medya kanallarını (facebook, twitter, linkedin gibi) aktif bir şekilde kullanıp paylaşım da bulunulması, konuk yazarlara sitenizde fırsat vermeniz, konunuzda uzman olmanız.

Evet 2013 yılına ait pazarlama trendleri bu şekilde ve öncelikle aşağıdaki infografik için dotcominfoway.com a teşekkür ediyoruz.

6 yıldır bu sitede yazılar yazıyorum ve bu araştırma ile eksik yönlerimin çok fazla olduğu kanaatine vardım. Bu stratejileri ve trendleri uygulayarak daha fazla kişiye ulaşılabileceğini düşünüyorum. Bu noktada ileride tecrübelerimi de paylaşacağım. Umarım bu yazı faydalı olmuştur.

Etiketler: , , , , , , , ,

Benzer Yazılar

Yazar:
Önceki Yazılar Sonraki Yazılar

Yorumlar

  1. paylaşım için teşekkürler. ilgilendiğim bir konu beni aydınlattınız.

    • SEO
    • 14/01/2014
    Cevapla

    Twitter üzerinden gördüm yazıyı, oldukça başarılı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0 paylaşım