11. Kalkınma Planı Hakkında Değerlendirmeler

2019 – 2023 yıllarını kapsayan 11. Kalkınma Planı TBMM’ye geçen hafta sunuldu. Görüşmeleri iki gün süren ve Başkanlık Sistemi’nin ilk Kalkınma Planı olan 11. Kalkınma Planı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. 2023 hedeflerimiz açısından önemli olan planla alakalı notlarımın yer aldığı bir yazı kaleme almaya çalıştım.

11. Kalkınma planına göre Türkiye’nin GSYİH’si 1 trilyon 80 milyar dolara, kişi başı milli gelir ise 12 Bin 484 dolara ulaşacağı öngörülmektedir. İhracatın 2023 yılında 226 milyar dolar , turizm gelirinin 65 milyar dolar , turist sayısının ise 75 milyon olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. Sanayi sektörünün büyüme oranı %5,7 ve sanayi sektörünün GSYİH içindeki payı ise %24,2 olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. İnovasyon anlamında önemli olan AR-GE yatırımlarının GSYİH içindeki payı %1,8 iken işsizliğin tek haneli rakamlara indirilmesi öngörülmektedir. (Beklenti: %9,9)

Son dönemlerin en önemli konularından biri olan enflasyon hedeflemesi ile ilgili olarak ise Kalkınma Planında kademeli olarak %5 seviyeleri öngörülmektedir. 10. Kalkınma planına göre revize edilen hedeflerde daha gerçekçi bir yapı oluşturulmuş ve küresel ekonomideki belirsizlikler büyük rol oynamıştır.

Rakamları dile getirdikten sonra 11. Kalkınma Planında önemli noktaları ele alalım. Bireysel Emeklilik Sisteminde devlet destekleri yaşa göre farklılaştırılma yapılacak. Önümüzdeki dönemlerde bitcoin benzeri dijital merkez bankası parası uygulanması planlanmaktadır. Çok fazla eleştirilen otoyol ve köprülerde sabit ücretlendirme değil yoğunluğa göre değişken bir fiyat politikası uygulanacaktır.

Bildiğiniz üzere ülke olarak en büyük sorunumuz tasarruf miktarının düşük olması. Bu bakımdan yabancı sermayeye ihtiyaç duyulmakta ve bu durum piyasalarda oynaklığa sebebiyet vermektedir. 11. Kalkınma planında tasarruf yetersizliğinin çözümüne katkıda bulunacak düzenlemelere yer verilmiştir. BES’te sağlık, evlilik, mülk sahibi olma ve eğitim gibi durumlarda katılımcıların sistemden çıkmadan birikimlerinin bir kısmını çekme hakkı tanınabilecek. Sistem ayrıca kıdem tazminat fonu ile de entegre edilme imkanı da sağlayacak. Hükümetin evlenmek isteyenler için geçmiş dönemde uyguladığı çeyiz hesabı gibi dayanıklı tüketim malları, eğitim, tatil gibi harcamalara yönelik özel birikim hesapları oluşturulacak ve bu birikimler için vergi teşvikleri uygulanacak. Kalkınma planında yer alan bir başka konu ise vergilendirme konusunda olup ikinci ve sonraki konut alım satımlarında vergilendirme ve kredi kullandırımları gözden geçirilecek. Alım-satım değerlerinin belirlenmesinde kötüye kullanımlar yapılıyordu ve alım satım değerinin belirlenmesi ve beyanına ilişkin yeni bir sistem kurulacak. Ödeme gücüne göre artan oranda vergilendirme yapılacak.

Kalkınma planında yer alan bir başka konu ise KOSGEB destekleri artık faizsiz olacak. Yani hibe yöntemi ortadan kaldırılacak. Uzun vadeli, geri ödemeli destek modellerine geçilecek. Sanal icra dairesi de uygulamaya başlanılacak bir diğer konu. Haczedilen malların gerçek değerinde satılması sağlanacak. Böylelikle hızlı ve etkin çözümler ortaya konacak. Aşırı kapasite oranlarına sahip ürünlerde de yatırım teşviki uygulanmayacak.

Sesli Dinlemek İçin

 

Etiketler: , , ,

Benzer Yazılar

Yazar:
Önceki Yazılar Sonraki Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0 paylaşım